Opzet bijeenkomsten

HERINNERINGSKOFFERS (REMINISCENTIEBIJEENKOMSTEN)

Een of twee ervaren vrijwilligers komen op bezoek met de afgesproken themakoffer. De deelnemers zitten rond de tafel en… de koffer gaat open. De voorwerpen gaan van hand tot hand; de verhalen komen los. Er ontstaat een gesprek, er wordt gelachen en geluisterd. Weet je nog hoe je een luier moet vouwen, koffie malen, versierde je ook je fiets op Koninginnedag? Na anderhalf uur is iedereen moe maar… het was een feest van herkenning!

ZANGBIJEENKOMSTEN

Deze vrijwilligers hebben een schat aan bekende liedjes van vroeger. Ze begeleiden de bijeenkomst met een muziekinstrument of via hun smartphone.

NIEUW! U kunt nu bij uw jaarplanning een combinatie maken van koffer- en zangbijeenkomsten!

Voorwaarden
Een bijeenkomst is het meest effectief bij kleine groepen van 8–10 personen. In het geval van dagbesteding en kleinschalig-wonendementie wordt de aanwezigheid van een activiteitenbegeleidster (of vrijwilligers die de deelnemers goed kennen) als voorwaarde gesteld. Aanwezige familieleden wordt verzocht zich zo min mogelijk in het gesprek te mengen: het is de bedoeling dat de dementerende participanten aan de praat raken! Meezingen kan natuurlijk wel.

Duur van een bijeenkomst
Een bijeenkomst duurt meestal 1 tot 1,5 uur.

Frequentie
Uit ervaring blijkt dat één bezoek per twee maanden als positief wordt ervaren.

Afspraken
Zeeland is verdeeld in 5 regio’s. De regiocoördinatoren maken de afspraken. Uw aanvraag wordt doorgestuurd aan de coördinator uit uw regio.