Wat doen we?
We maken ouderen in zorginstellingen blij door samen dierbare herinneringen op te halen. Dit doen we aan hand van oude voorwerpen uit het verleden of door muziek te maken en liedjes te zingen die zij nog kennen van vroeger. Omdat de herinneringen verbonden zijn aan positieve gevoelens, worden de bewoners er blij van en krijgen ze een goed gevoel.
Hoe werkt het?
Onze vrijwilligers gaan in tweetallen naar de huiskamer van een zorginstelling. Ze schuiven aan in de kring of aan tafel en zetten hun doos met oude voorwerpen of muziekspullen klaar.
De oude voorwerpen komen uit de doos en gaan van hand tot hand; de verhalen komen los. Er ontstaat een gesprek, er wordt gelachen, geroken, geluisterd en gemijmerd. Weet je nog hoe je een luier moet vouwen, koffie malen, versierde je ook je fiets op Koninginnedag?
Of de bewoners zingen zachtjes mee met de tulpen uit Amsterdam, wat harder bij het café aan de haven en pinken een traantje weg bij Ketelbinkie. Om toch weer voluit te gaan bij ‘Mien waar is m’n feestneus’. Na een uur is iedereen moe maar tevreden … het was een Feest van Herkenning! Zie hieronder hoe een bijeenkomst in zijn werk kan gaan.
Reminiscentie
Onze activiteiten zijn gebaseerd op reminiscentie: het bewust ophalen van herinneringen om daarmee ouderen in zorginstellingen beter te laten functioneren en plezier te bezorgen.
Ouderen in zorginstellingen voelen zich vaak eenzaam en depressief. Samen herinneringen ophalen kan bijdragen aan het verbeteren van hun situatie. Het stimuleert de bewoners om verhalen over hun leven te vertellen. Daardoor worden ze zich weer bewust van wie ze zijn, hun ervaringen en hun prestaties. Het doet een beroep op wat ze wel nog weten en kunnen en op hun identiteit. Dit kan heel goed zijn voor het zelfvertrouwen en de eigenwaarde. Daarnaast kan het hele prettige emoties en een fijn prettig gevoel oproepen.
De oriëntatie in het verleden kan ook houvast geven in het heden. Het is een heel goede manier voor zorgverleners om de betrokkene beter te leren kennen en om er achter te komen welke momenten belangrijk voor iemand zijn geweest, wat iemand prettig vond om te doen, welke dingen prettig zijn en welke pijnlijk.
Reminiscentie in groepen heeft als voordeel dat bewoners elkaar kunnen aanvullen, vragen stellen op elkaar reageren en elkaars herinnering versterken. Het werkt voor mensen met dementie, maar ook voor bewoners met een somatische – of andere hersenaandoening.
Meer weten?
Wie zitten hier achter?
De activiteiten van Feest van Herkenning en Muziek worden uitgevoerd door circa 80 vrijwilligers uit heel Zeeland. Zij zetten zich belangeloos en vaak met veel enthousiasme en bevlogenheid in op de manier die het beste bij ze past.
De vrijwilligers
En natuurlijk zijn het de ongeveer 80 vrijwilligers die het echte werk verrichten. Ze gaan in tweetallen bij de zorginstellingen langs om de bewoners een fijne ervaring te bezorgen.
Veel van deze vrijwilligers blijven jarenlang actief en stoppen pas als hun gezondheid het niet langer toelaat.
De coördinatoren
De coördinatoren regelen het reilen en zeilen in de praktijk: de planning en het inroosteren van de vrijwilligers, de opleiding en begeleiding van de vrijwilligers en het contact met de zorginstellingen. De coördinatie in een regio kan door meerdere personen worden gedaan.
- Coördinator Koffers boven de Westerschelde: Sylvia van Dam-Merret
- Coördinator Koffers en Muziek Zeeuws Vlaanderen: Ina Magermans
- Assistent- coördinatoren Zeeuws-Vlaanderen: Ankie Oppeneer en Marijke de Backere
- Coördinator Muziek boven de Westerschelde: Judith de Kok
Het bestuur
Het bestuur bestaat uit zes personen, woonachtig in verschillende Zeeuwse eilanden.
- Rob Bakker, voorzitter (Noord-Beveland)
- Sylvia van Dam – Merret, secretaris (Walcheren)
- Adri van der Laar, penningmeester (Zuid-Beveland)
- Ina Magermans, algemeen bestuurslid (Zeeuws -Vlaanderen)
- Adrie Rozendaal, algemeen bestuurslid en webmaster (Noord-Beveland)
- Judith de Kok, algemeen bestuurslid, aandachtsveld communicatie (Zuid-Beveland)
Oude voorwerpen of liedjes van vroeger
Er zijn twee manieren waarop we herinneringen ophalen: met oude voorwerpen, of door muziek te maken en liedjes van vroeg te zingen. Voor de oude voorwerpen kun je kiezen uit een groot aantal thema’s, die per regio verschillend zijn. Voor een overzicht zie thema’s
De organisatie
Feest van Herkenning en Muziek is als project ontstaan in 2012 naar aanleiding van een cursus voor Zeeuwse musea. Het doel was themakoffers samen te stellen om in te zetten als middel om herinneringen op te halen. Museum De Schotse Huizen in Veere ging hiermee aan de slag. Dankzij sponsors kon het project uitbreiden naar heel Zeeland, maar liefst 13 Zeeuwse musea waren bereid om mee te werken.
Na afsluiting van het project in 2014, is besloten om de activiteiten voort te zetten en is de stichting ‘Feest van Herkenning – museumverhalen voor ouderen’ opgericht.
Een jaar later zijn we gestart met het ophalen van herinneringen met behulp van muziek en oude liedjes zingen. Hiermee kunnen ook bewoners bereikt worden die in een verder gevorderd stadium van dementie verkeren. Eerst gebeurde dit onder de noemer Feest van Muziek. Omdat het hanteren van twee namen verwarring opleverde is de naam van de organisatie in 2024 aangepast in Feest van Herkenning en Muziek.
Meer weten?
De Stichting
In 2014 is de Stichting Feest van Herkenning-museumverhalen voor ouderen opgericht.
De stichting is gevestigd op Markt 7, Markt 7, 4351 AG Veere en staat ingeschreven bij de Kamer voor Koophandel onder nummer 61321419.
De statuten en jaarstukken zijn hier te downloaden.
Wie steunen ons?
Wij werken uitsluitend met onbetaalde vrijwilligers en vragen aan de zorginstellingen een hele schappelijke bijdrage. Voor uitgaven die het dagelijks reilen en zeilen te boven gaan zijn we afhankelijk van sponsoren. Denk aan kosten van trainingen, materiaal, opslagruimtes.
Wij danken daarom alle vrienden, sponsoren en donateurs die dit mogelijk maken. In 2024 waren dit Stichting Brentano’s, Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK, en VSB Fonds.
Meer weten?
Meer gulle gevers van de afgelopen jaren vindt u hier.
Zeeuws Weerzien
De herinneringskrant ‘Zeeuws Weerzien’ is ontstaan uit Feest van Herkenning en Muziek. Ook Zeeuws Weerzien baseert zich op reminiscentie: het bewust ophalen van herinneringen om een positief effect te creëren. Het is een gratis krant vol verhalen over het Zeeland van de vorige eeuw: van oude krantenartikelen tot columns van hedendaagse schrijvers. Om zelf te lezen, maar vooral als aansporing om samen met anderen herinneringen op te halen. De krant is bedoeld voor oudere inwoners van Zeeland en verschijnt vier keer per jaar.